O hernie ombilicală este o afecțiune comună în care o parte a intestinului iese prin o deschidere slabă sau o fisură în peretele abdominal. Cauzele unei hernie ombilicală sunt adesea legate de o deschidere sau o fisură în peretele abdominal la nivelul buricului. Această deschidere poate apărea datorită unei slăbiciuni congenitale, sau poate fi cauzată de o presiune excesivă asupra zonei abdominale în timpul sarcinii sau datorită obezității. În cazurile rare, o hernie ombilicală poate fi cauzată de o leziune la nivelul peretelui abdominal.

Simptomele herniei ombilicale includ o umflătură la nivelul abdominal. Această umflătură poate fi dureroasă sau sensibilă la atingere și poate crește în dimensiune pe parcursul zilei. În cazurile rare, o hernie ombilicală poate provoca senzații de greață, vărsături și dureri abdominale.
Diagnosticul unei hernie ombilicală se face în general prin examinarea fizică și prin discutarea simptomelor și a istoricului medical al pacientului.


Tratamentul unei hernie ombilicală depinde de gravitatea și de simptomele herniei. În cazurile ușoare, medicul poate recomanda monitorizarea herniei pentru a verifica dacă se agravează. Pentru copiii mici, hernia ombilicală poate să dispară de la sine în timp, întrucât mușchii abdominali se dezvoltă și se întăresc. În cazurile mai severe, tratamentul poate include intervenții chirurgicale pentru a repara deschiderea sau fisura în peretele abdominal.

Intervenția chirurgicală pentru hernia ombilicală este de obicei minim invazivă și implică utilizarea unei mici incizii pentru a repara zona afectată. Această procedură este adesea efectuată sub anestezie generală și necesită o recuperare de câteva săptămâni. În general, pacienții care au suferit intervenții chirurgicale pentru hernia ombilicală se recuperează complet și nu mai experimentează simptomele herniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *